Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Digitale röntgen

Met behulp van röntgenstralen kunnen we een foto maken van het inwendige van uw huisdier. Met name afwijkingen in het skelet zijn goed met een röntgenfoto zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen ook de buikorganen, de longen en het hart op een foto beoordeeld worden. Omdat de foto een platte weerspiegeling is van het dier, moeten er soms 2 of meerdere foto’s gemaakt worden om een betere indruk van de afwijking te krijgen.

Voor het maken van een foto zijn röntgenstralen nodig, deze kunnen gevaarlijk zijn. Echter voor het maken van een of meerdere foto’s van uw huisdier gebruiken we maar een zeer beperkte hoeveelheid van die stralen. En die hoeveelheid ligt altijd onder de stralingsdosisgrens. Vandaar dat dit onderzoek niet gevaarlijk is voor uw huisdier. Voor onze medewerkers kunnen de stralen gevaarlijker zijn, omdat zij vele foto’s per jaar maken. Het is voor hen belangrijk om er zo min mogelijk mee in aanraking te komen.

Daarom mogen er bij het maken van een foto zo weinig mogelijk personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is dan dus de dierenarts en eventueel een assistente. Zij dragen speciale loodschorten en –handschoenen en een kraagje ter bescherming van de schildklier. Daarnaast dragen de dierenartsen en de assistenten een badge waarop de hoeveelheid straling wordt gemeten waaraan we zijn blootgesteld tijdens het nemen van een foto. U als eigenaar zal dan ook veelal niet aanwezig zijn bij het maken van de foto. Voor meer uitgebreide foto’s kan het dan ook zijn dat uw dier voor 1 ochtendje opgenomen wordt op onze kliniek.

In onze kliniek wordt gebruik gemaakt van speciaal voor gezelschapsdieren ontwikkelde apparatuur die zeer modern is. Zo is onze röntgenapparatuur van de allernieuwste digitale soort met hoogfrequentie en anatomische programma’s. Hierdoor is er weinig röntgenstraling nodig om een goede foto te maken.

In de meeste gevallen gebeurt het rontgenonderzoek zonder sedatie.

Het is mogelijk dat een normale foto niet voldoende informatie over het probleem geeft. Dan moeten we gebruik maken van een contrast middel. Dit kan een speciaal contrastmiddel zijn, zoals bij ruggenmergfoto’s. Maar ook gewone lucht kunnen we als contrastmiddel gebruiken. Dit gebruiken we bijvoorbeeld bij onderzoek van het maagdarmkanaal of de blaas.

Heupdysplasie en elleboogdysplasie is een veel voorkomende aandoening bij veel hondenrassen. Hierbij is er sprake van een afwijking in de heup of elleboog die voor problemen kan zorgen bij de beweging van de poten. Deze afwijking is erfelijk, dat wil zeggen dat als een van de ouders dysplasie heeft, hij dit kan doorgeven aan de pup. Vandaar dat de meeste rashonden gecontroleerd worden op deze aandoening om zo te voorkomen dat deze aandoening wordt doorgegeven aan de pup.